top of page

Ziua 1. Pe locuri, sunt gata, zic Start!

Serotonina sau 5-hidroxitriptamina (5-HT) este un neurotransmitator monoaminic din clasa indolaminelor.

Serotonina este secretata de nucleii cu originea in rafeul median al trunchiului cerebral si cu proiectii spre multiple arii nervoase, mai ales catre coarnele posterioare ale maduvei spinarii si catre hipotalamus.

Numita si hormonul fericirii, ea este responsabils de stsrile noastre emotionale. Daca ii scade nivelul, apar modificari ale stsrii noastre, se instaleazs tristetea, depresia, tulbursrile de somn, agresivitatea. Cele mai întâlnite alimente care ajuta la cresterea nivelului de serotonins în corp sunt: peste, oua, carne de curcan sau de pui, lapte, ulei si seminte de in, banana, visine, ciocolata.

Cea mai putin intalnita activitate care creste nivelul de serotonina este sa ai in maini Certificatul de Inregistrare al companiei tale.



Tremur de emotie si imi venea sa dansez acolo, in fata functionarei, cand m-am dus sa ridic documentele.

Daca asta e biletul de intrare in antreprenoriat, nu a costat foarte mult.


Primul pas a fost verificarea disponibilitatii numelui firmei. Aveam in minte o singura varianta si dupa ce am verificat-o online si a fost disponibila, am si alergat catre registru pentru a mi se elibera documentul cu rezervarea. Cereau sa scrii mai multe posibile nume, in cazul in care primul este deja utilizat, dar pentru ca am verificat online, nu au fost probleme.

Un alt pas a fost deschiderea unui cont in banca si depunerea capitalului social, pe care ulterior l-au mutat intr-un alt cont, al firmei. Nu a fost nimic complicat, iar alegerea bancii a venit natural: aveam deja cont la ei si mi-au facut o oferta buna, cu mobile banking inclus.

Acordul vecinilor l-am rezolvat cu ciocolata si am obtinut usor si semnaturile de la administratie. Ceva batai de cap am avut cu contractul de comodat si s-a intins pe o saptamana rezolvarea sa. Ii povesteam unui prieten, avocat, care au fost problemele si desi criticam cumva toata incurcatura, replica lui a fost:

”Degeaba te plangi, observ ca iti place lupta asta cu morile de vant”. 

M-au pus pe ganduri cuvintele sale, dar cred ca avea dreptate. Am atat de multa energie, dorinta si putere de a muta muntii, incat cateva documente, cativa oameni cu care sa interactionez si cateva semnaturi nu ma vor obosi sau opri din pornirea mea. Nu sunt acestea singurele obstacole pe care trebuie sa le trec. Si nici cele mai mari. Iar statul are nevoie de certificate noi de inregistrare; cu cat mai multe, cu atat mai mari sansele de a colecta taxe. Asadar, sa fiu blocat cu totul, este imposibil. Si-atunci de ce sa nu pun toate resursele in a rezolva aceste probleme minore? Sa vina provocarile. Sunt pregatit. Sa curga cu serotonina.


Alte cateva cereri de completat, declaratii, formulare tip, toate gasite pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului si dosarul a fost gata. Nu mai stiu daca cu sina. :)

Probabil ca este mai usor sa faci aceste proceduri in alte tari. In UK iti deschizi firma din click-uri si ai totul gata in cateva minute.

Dar aici suntem in Romania. Si a fost alegerea mea sa raman in tara. Consider ca as consuma inutil energie si nu m-ar ajuta la nimic sa compar lucrurile si tarile. Nu rezolv nimic daca injur sistemul pentru ca este complicat, pentru ca cer o copie dupa o copie si nu le functioneaza copiatorul. Eu prefer sa ies din cladire, sa iau o gura de aer, sa ma duc la cea mai apropiata banca si sa ii rog sa ma ajute cu un xerox. A fost o plimbare chiar placuta. Este o zi însorita de aprilie si toata natura a inflorit!

Cu cateva saptamâni înainte de pregatirea documentelor, am avut gata si modelul de business. Nu cel mai inovator, insa oferirea de servicii este mereu o idee (cu i mic) bună de start. Voi incepe asa, si mai vedem pe parcurs. Pentru mine, lucrul important a fost sa incep cumva, oricum.

Cred ca starea cea mai tulburatoare era ca lucrurile sa fie la fel cum erau inainte. Nici nu stiu ce ar fi mai periculos: sa imi vand in continuare timpul sau sa simt pregnant nevoia de a avea un venit constant in fiecare zi de 10 a lunii.


In mai orice search pe Google despre antreprenoriat, gasesti zeci de articole cu: ”15 pasi pentru a fi un antreprenor bun” sau ”10 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a avea succes in business”. Interesant este ca cei mai multi dintre cei care dau sfaturi, nu sunt de fapt antreprenori, ci ”consultanti de business”, care vor de fapt sa faca business din aceasta ”consultanta”. Nu suna cumva gresit? Doar intreb. :)

Ce vreau sa spun este ca in majoritatea ”listelor cu sfaturi”, se considera ca punctul de plecare trebuie sa fie o ”idee inovatoare”, plus ”sa se plece de la o nevoie”. Dar sa stai sa cauti Ideea, cu I mare, poate dura o viata, iar uneori degeaba o gasesti daca piata nu este pregatita sau tu nu esti pregatit. Si nu poti fi niciodata sigur daca ai gasit-o. Si cu siguranta se gandesc si altii la fix acelasi lucru, in acelasi timp: Ca au gasit Ideea si ca sunt primii care au ajuns la ea. Multe afaceri falimenteaza desi ideea poate fi buna si la final. Nu prea stii de ce. Dar tot pe idee tinzi sa dai vina, daca pe ea te-ai bazat de la inceput.

Sau poate gresesc eu. Poate de aceea si felul meu de a ma prezenta este diferit de a-l celor ”10 pasi pentru a … etc etc”.


Eu aici nu dau sfaturi. Iar daca gresesc, voi fi primul afectat.

Cel mai probabil ca articolele mele nu vor aparea in primele cautari dupa cuvinte cheie pentru ca eu nu vreau sa folosesc fortat cuvinte-cheie. Aici vreau sa scriu asa cum traiesc eu aceasta experienta si nu sfatuiesc pe nimeni sa faca la fel ca mine. Poate nici nu voi publica ceea ce scriu. Inca nu m-am hotarat. Oricum, eu ma consider un prost. Daca eram mai destept, probabil ca faceam acest pas acum 10 ani.


La partea de contabilitate, e blocaj total. Sunt obligat sa am o persoana care sa se ocupe de toate inregistrarile de inceput de la diverse administratii si declaratii de depus. Ulterior, vor fi si balante, bilanturi si alte SF-uri carora nu le inteleg insemnatatea. Am noroc sa colaborez cu sotul Ioanei, care are firma de contabilitate si experienta mare in domeniu. M-am inarmat cu toata rabdarea posibila, am incercat sa citesc si inainte, sa ma documentez. Sunt foarte multe lucruri de retinut si calcule foarte complicate. Vor face ei tot, dar pentru mine este important sa inteleg fiecare detaliu. Plec cu dureri de cap de acolo si simt nevoia sa ies de fiecare data dupa, cu prietenii la bere. Si sa vorbim despre orice altceva.


Imi mai raman cateva lucruri administrative marunte dar importante: doua stampile (una pentru mine si una pentru contabil) si cartile de vizita, pentru care am ales un design simplu, care sa contiina datele mele de contact.

La website-ul de prezentare lucrez deja de doua saptamani. Am avut vreo cinci variante pana acum si inca nu ma pot hotarî cum sa arate forma finala.


Cum sa ma prezint?

Ce sa transmit?

Ce spune descrierea despre mine?


Daca am ales varianta de a-mi deschide SRL si nu PFA, ar fi bine sa ma prezint ca si companie. Voi scrie ca suntem o echipa mai mare si asa sunt si sanse mai bune de a atrage clienti. De fapt, acesta a fost si motivul principal pentru care am ales societate cu raspundere limitata.

Despre cum sa ma prezint, am avut dilema si atunci cand am ales formatul pentru comanda de tiparire a cartilor de vizita.

Intotdeauna m-a amuzat auto-denumirea de CEO a persoanelor care sunt de fapt freelanceri sau au cate 1-2 angajati, asa ca nici nu-mi trece prin cap sa am aceasta ”functie” atunci cand ma voi prezenta. Am gasit, cred, o formula mai fericita. Acum trebuie sa am si o prezentare pentru ”echipa”.


Cine suntem?

Cu ce venim diferit fata de toate celelalte companii care ofera aceleasi servicii?

De ce sa lucreze cu noi?


Fiecare zi imi aduce o provocare noua si inca trebuie sa le fac in paralel cu jobul. Demisia oficiala mi-am anuntat-o. In cateva zile voi fi ”liber de contract” si pe cont propriu pentru a face tot ceea ce imi doresc.

Primavara pare un anotimp bun pentru noi inceputuri.



bottom of page